Sälgeskärs simpla arkitektur har sitt ursprung i traditionell byggnadskonst i skärgården.  

Detta projekt hade som utgångspunkt att man ville använda naturliga material och nyanser. Brädfodringen av lärk grånar vackert med tiden. Uppe på holmen blåser det ofta, därför planerades ett vistelseutrymme som ett slags atrium som håller utrymmet i lä under stormiga dagar. De stora fönstren i vardagsrummet gör att man ser igenom stugan och har direkt visuell kontakt med Gullkrona fjärd.

Stugan byggdes på ett mycket brant ställe, vilket krävde ett litet stomdjup. Annars skulle grunden bli för hög och dominant ut mot stranden.

 

 

 

Detta projekt hade som utgångsläge en stockstuga. I skisskedet beslöt vi oss tillsammans med kunden att göra det av resvirke, vilket visade sig vara en bra lösning eftersom slutresultatet blev betydligt smäckrare än vad en stockstuga skulle ha blivit. Stugan blickar mot nordväst, vilket gör att aftonsolen smeker varsamt den stora terassen och de stora fönstren. 

Bastuns största utmaning var placeringen. De olika höjdskillnaderna i byggnaden gör att den sitter bra i den bergiga terrängen Den övre delen är till för sov och vistelse, och fungerar bra som gäststuga. Från bastudelen och från vistelseutrymmet öppnar sig en fantastisk utsikt ut över havet.

Bild nr. 2Bild 3